Ο βραβευμένος ισραηλινός επιστήμονας, με ειδίκευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, επισημαίνει πως η AI μπορεί να επιφέρει τρομερές αλλαγές στις ζωές μας, τόσο θετικές όσο και αρνητικές.

Το μέλλον ανέκαθεν ήταν «άδηλον και κρύφιον» για τους ανθρώπους και την πορεία του πλανήτη. Ωστόσο, μικρά ή μεγαλύτερα επιτεύγματα έδειχναν τον δρόμο ή τουλάχιστον εμφάνιζαν κάποια μονοπάτια για την πορεία της ανθρωπότητας. Στην «αυγή» της νέας χιλιετίας άρχισε να κορυφώνεται η Τεχνητή Νοημοσύνη, συνδυάζοντας την ικανότητα της μηχανής να «μαθαίνει» με τα «μεγάλα δεδομένα». Και κάπως έτσι άρχισαν να πληθαίνουν τα ερωτήματα: Πώς θα εξελιχθεί η νέα τεχνολογία; Θα πάρουν τον έλεγχο οι μηχανές; Θα έρθει το «Matrix» ή ο «Εξολοθρευτής»;

Μιλώντας στο «Βήμα», στο περιθώριο του American Mediterranean Investment Forum, ο βραβευμένος ισραηλινός επιστήμονας, με ειδίκευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, δρ Ελι Νταβίντ, επεσήμανε πως η AI μπορεί να επιφέρει τρομερές αλλαγές στις ζωές μας, τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ μίλησε με ιδιαίτερα ενθουσιώδη τρόπο σχετικά με τη συμβολή της Ελλάδας και του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Οπως είπε, «η Ελλάδα σίγουρα αγκαλιάζει την τεχνολογική καινοτομία. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και οι ενέργειες που λαμβάνουν χώρα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί σε μία προσπάθεια να συμμετέχουν και να προωθήσουν την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτού που θα αλλάξει δραματικά τον κόσμο μας τις επόμενες δεκαετίες. Χαίρομαι λοιπόν που βλέπω ότι η Ελλάδα προσπαθεί να είναι στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στο ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας μας, ο δρ Νταβίντ τόνισε πως ορισμένοι από τους πιο ταλαντούχους συναδέλφους του είναι Ελληνες. «Πολλούς τους γνώρισα στις ΗΠΑ, αλλά εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα. Το να βλέπεις Ελληνες να διαπρέπουν εκτός της χώρας σε ανεπτυγμένα τεχνολογικά κράτη αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες τις Ελλάδας. Πιστεύω ότι με τις σωστές ενέργειες και τα κατάλληλα κίνητρα, η Ελλάδα μπορεί να γίνει κορυφαία χώρα στη νέα τεχνολογία και στην Τεχνητή Νοημοσύνη».

Κίνδυνοι και έλεγχος

Σύμφωνα με τον κορυφαίο επιστήμονα, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά και τεράστιους κινδύνους. «Ενα από τα πιο αισιόδοξα είναι η χρήση AI για την υγειονομική περίθαλψη, όπου αυτή τη στιγμή είναι αρκετά πρωτόγονη. Πλέον, τις επόμενες δεκαετίες αναμένουμε επανάσταση και σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις, αλλά και την αντιμετώπιση ασθενειών. Αναμένω ότι το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί δραστικά. Στον αντίποδα, όλοι μιλούν για αυτόνομη στρατιωτική τεχνολογία. Αυτό είναι ένας τεράστιος κίνδυνος. Φανταστείτε να έχουμε drones που παίρνουν αποφάσεις. Σίγουρα μπορούμε να το απαγορεύσουμε, αλλά πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα το επιδιώκουν».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο δρ Ελι Νταβίντ παρέθεσε στοιχεία δημοσκόπησης, προκειμένου να δείξει πόσο διχασμένοι είναι οι απλοί πολίτες. «Η πρώτη ερώτησε έλεγε «πρέπει η ΑΙ να υπόκειται σε ρύθμιση;». Το 75% απάντησε ναι, οπότε οι άνθρωποι λένε ότι πρέπει να υπάρχει ρύθμιση. Στη δεύτερη ερώτηση: «Ποιος πρέπει να ρυθμίσει την Τεχνητή Νοημοσύνη; Η κυβέρνηση, η βιομηχανία ή κανείς;» οι απαντήσεις ήταν 19% η κυβέρνηση, 28% βιομηχανία και 53% κανείς. Και τέλος στην ερώτηση «Εμπιστεύεστε την κυβέρνηση να ρυθμίσει την ΑΙ;» το 97% των πολιτών απαντά «όχι». Οπότε, έχουμε το παράδοξο οι άνθρωποι να πιστεύουν στο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά να μην εμπιστεύονται κανέναν και σίγουρα όχι την κυβέρνηση».

 

Πηγή: tovima.gr

 

Myth2Space Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπαιδευτικό υλικό στα εισερχόμενά σας.