Η εκπρόσωπος της NASA εξηγεί πώς η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ προετοιμάζει το επόμενο “γιγάντιο άλμα”, την αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη. 

Ο αστροναύτης Τσάρλι Ντουκ Τζ., πιλότος της σεληνακάτου της αποστολής προσεδάφισης του Apollo 16, φωτογραφίζεται να συλλέγει σεληνιακά δείγματα κατά τη διάρκεια της πρώτης εξωγήινης δραστηριότητας του Apollo 16. 

Η NASA προγραμματίζει να στείλει αστροναύτες να “ζήσουν” στη Σελήνη, αρχικά για μία εβδομάδα και αργότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προετοιμάζοντας το επόμενο “γιγάντιο άλμα”, την αποστολή αστροναυτών στον Άρη, ένα ταξίδι που μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια (αποστολή και επιστροφή), λέει η Ρέιτσελ Κραφτ, εκπρόσωπος της NASA, σε συνέντευξή της. Η εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ μιλά ακόμη για τη νέα “αποστολή” του οργανισμού, της κατανόησης των μη αναγνωρισμένων ανώμαλων φαινομένων (UAP). 

Γιατί, και συγκεκριμένα σε αυτή τη χρονική στιγμή, βλέπουμε να ανανεώνεται το ενδιαφέρον για την εξερεύνηση της Σελήνης; 

Η NASA εξερευνά τη Σελήνη και τον Άρη για τρεις βασικούς λόγους. Για επιστημονικές αποκαλύψεις, για να εμπνεύσει τη νέα γενιά και για εθνική ισχύ στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της NASA ήταν πάντα να στείλει ανθρώπους στον Άρη και χρειαζόμαστε τη Σελήνη για να μας βοηθήσει να φτάσουμε εκεί. Αυτή είναι η προσέγγιση της εξερεύνησης, από τη Σελήνη στον Άρη. 

Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι στο πρόγραμμα Artemis και ποια η προστιθέμενη αξία αυτής της προσπάθειας; 

Με τις αποστολές του Artemis, η NASA θα προσγειώσει την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μαύρο άνθρωπο στη Σελήνη, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες για να εξερευνήσει περισσότερο από ποτέ τη σεληνιακή επιφάνεια. Θα συνεργαστούμε με εμπορικούς και διεθνείς εταίρους και θα εγκαταστήσουμε την πρώτη μακροχρόνια παρουσία στη Σελήνη. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουμε όσα μαθαίνουμε πάνω και γύρω από τη Σελήνη για να κάνουμε το επόμενο γιγάντιο άλμα, στέλνοντας τους πρώτους αστροναύτες στον Άρη. 

 Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για τα διάφορα στάδια του προγράμματος; 

Υπό το Artemis, χτίζουμε και δοκιμάζουμε τις δυνατότητές μας σταδιακά. Το Artemis I ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη δοκιμή εκτόευσης και πτήσης του διαστημικού σκάφους Orion και του πυραύλου SLS (Space Launch System) που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Το Artemis II είναι η πρώτη δοκιμαστική πτήση SLS και Orion μια αποστολής γύρω από τη Σελήνη με πλήρωμα, με στόχο να γίνει στα τέλη του 2024. Με το Artemis III και μετά, η NASA θα στείλει διάφορους, άριστα εκπαιδευμένους αστροναύτες στη Σελήνη για να πραγματοποιήσουν πρωτοποριακές επιδείξεις επιστήμης και τεχνολογίας στην επιφάνεια και σε τροχιά στον σεληνιακό διαστημικό σταθμό Gateway. Το Gateway θα χρησιμεύσει ως ένα φυλάκιο πολλαπλών χρήσεων σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, παρέχοντας ουσιαστική υποστήριξη για μακροπρόθεσμη ανθρώπινη επιστροφή στη σεληνιακή επιφάνεια και χρησιμεύοντας ως σημείο στάσης για εξερεύνηση στο βαθύ Διάστημα. 

Υπάρχει ενδιαφέρον για την εξερεύνηση της πίσω πλευράς του φεγγαριού. Ποια θα ήταν τα οφέλη αλλά και οι προκλήσεις; 

Θα στείλουμε αστροναύτες σε νέες τοποθεσίες, ξεκινώντας από τον σεληνιακό νότιο πόλο. Στη Σελήνη θα βρούμε και θα χρησιμοποιήσουμε νερό και άλλους κρίσιμους πόρους που απαιτούνται για μακροπρόθεσμη εξερεύνηση, θα ερευνήσουμε τα μυστήριά της και θα μάθουμε περισσότερα για τον πλανήτη μας και το Σύμπαν, θα μάθουμε πώς να ζούμε και να λειτουργούμε στην επιφάνεια ενός άλλου ουράνιου σώματος, όπου οι αστροναύτες απέχουν μόλις τρεις ημέρες από τη χώρα τους και θα δοκιμάσουμε τεχνολογίες που χρειαζόμαστε πριν στείλουμε αστροναύτες σε αποστολές στον Άρη, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν έως και τρία χρόνια με την επιστροφή. 

Πλησιάζουμε σε μια εποχή που θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να “ζήσουν” για κάποια στιγμή στο φεγγάρι; 

Κατά τη διάρκεια του Artemis III, της πρώτης προσγείωσης στη Σελήνη με πλήρωμα κάτω από το Artemis, δύο μέλη του πληρώματος θα περάσουν περίπου μία εβδομάδα στη σεληνιακή επιφάνεια. Σε μελλοντικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων και στο Gateway, θα παραμείνουν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, βιώνοντας πώς είναι να ζεις σε ένα άλλο ουράνιο σώμα για μέρες και για βδομάδες κάθε φορά. 

Θα μπορούσε η εξερεύνηση να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση στη Γη; 

Η NASA εργάζεται για να κατανοήσει καλύτερα τον πλανήτη μας από την εκτόξευση των πρώτων δορυφόρων TIROS τη δεκαετία του 1960. Σήμερα, με περισσότερους από δύο δωδεκάδες δορυφόρους και όργανα που παρατηρούν τη Γη, είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι ο πλανήτης μας είναι ένα διασυνδεδεμένο σύστημα. Η στρατηγική “Προώθηση της Κλιματικής Στρατηγικής της NASA” καθορίζει τέσσερις βασικές προτεραιότητες για τον οργανισμό για να βοηθήσει στην ενσωμάτωση του κλίματος σε όλη τη NASA: καινοτομία, ενημέρωση, έμπνευση και συνεργασία. Η πρώτη προτεραιότητα της καινοτομίας βασίζεται στη συνέχιση της Επιστήμης της Γης της NASA όχι μόνο από το Διάστημα, αλλά μέσω αερομεταφερόμενης έρευνας, άμεσων μετρήσεων και εκστρατειών πεδίου. Με νέες αποστολές για την παρατήρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (TEMPO), του νερού της Γης για να βοηθήσει στη βελτίωση των κλιματικών μοντέλων (SWOT) και της αυξανόμενης έντασης των καταιγίδων (TROPICS), οι παρατηρήσεις του πλανήτη μας με τη βοήθεια της NASA βρίσκονται στον πυρήνα του τρόπου με τον οποίο μελετάμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Γιατί η NASA ξεκινά να μελετά τα UAP, τα μη αναγνωρισμένα ανώμαλα φαινόμενα; 

Ως μέρος της αποστολής της να εξερευνήσει το άγνωστο στον αέρα και στο Διάστημα προς όφελος όλων, η NASA ανέθεσε το 2022 σε μια ομάδα μελέτης να εξετάσει τα μη αναγνωρισμένα ανώμαλα φαινόμενα (UAP) από επιστημονική άποψη. Ανταποκρινόμενη σε σύσταση, που περιλαμβάνεται στην έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας μελέτης, να διαδραματίσει η NASA πιο σημαντικό ρόλο στην κατανόηση των UAP, ο οργανισμός ανακοίνωσε στις 14 Σεπτεμβρίου ότι διορίζει διευθυντή έρευνας UAP. Η NASA δημιούργησε αυτήν την ανεξάρτητη ομάδα μελέτης για να αποκτήσει σημαντικές εξωτερικές προοπτικές από κορυφαίους ειδικούς στη χώρα μας για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους του οργανισμού για να προωθήσουμε τη μελέτη των δεδομένων των UAP και να εξερευνήσουμε το άγνωστο στον αέρα και στο Διάστημα προς όφελος όλων. Το ότι η ομάδα μελετά μη ταξινομημένα δεδομένα και όχι απόρρητα δεδομένα τής επέτρεψε να επικοινωνήσει ανοιχτά για τα UAP σε όλη την επιστημονική κοινότητα και στο κοινό. Αυτό διασφαλίζει έναν σαφή και διαφανή αγωγό πληροφοριών που μπορεί να οικοδομηθεί από γενιά σε γενιά για να διευρύνουμε την κατανόησή μας.  

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (23-24 Σεπτεμβρίου 2023, Έντυπη Έκδοση), tanea.gr  

 

Myth2Space Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπαιδευτικό υλικό στα εισερχόμενά σας.